Danny Dijkema (25) is projectleider bij Electric Marine Support (EMS). Hij werkt op dit moment als zelfstandige projectleider op locatie in Groningen waar hij, samen met een collega, een nieuwbouwschip voorziet van een elektrische installatie. 

“Binnenvaart stroomt door mijn aderen”, trapt Danny af. “Mijn ouders varen op MS Valinta en ik heb twaalf jaar in Dordrecht in het schippersinternaat gewoond. Na een korte periode van heimwee heb ik het er prima naar mijn zin gehad. Ik heb er vrienden voor het leven aan overgehouden met wie ik nu – met andere mensen uit de scheepvaart – bij Transvalia voetbal.” 

Naast zijn werk en voetbal houdt de Zwijndrechtenaar ook van een festival of een feestje hier en daar.

Varen zou logisch zijn geweest, maar Danny koos een andere weg. Op het Radium College in Breda richtte hij zich eerst op werktuigbouwkunde. “Het was in die tijd dat we begonnen met de richting Mechatronica, een mengvorm tussen elektrotechniek en werktuigbouwkunde. Al gauw vond ik elektrotechniek interessanter.” Danny maakt er geen geheim van dat hij geen model-leerling was. “De theorie boeide me weinig, maar de praktijk des te meer. Gelukkig waren er de stages.”

Zijn eerste stageadres was De Groot in Dordrecht. “Je kan dan eigenlijk nog niks, alleen meekijken en vragen stellen.” Leeuwestein Scheepsinstallaties en C-Systems in Hardinxveld waren de volgende stageadressen. “In het vierde leerjaar werd het EMS. Ik begon met werken in de werkplaats en maakte daar voornamelijk schakelkasten voor nieuwbouwschepen. Af en toe werkte ik ook buiten om een storing op te lossen. Na tweeënhalf jaar ben ik volledig buiten gaan werken en startte ik met mijn eerste grote ombouwproject. Vorig jaar heb ik van februari tot november als projectleider op locatie in Groningen gewerkt aan twee nieuwbouwschepen. Daarna heb ik twee schepen bij Dolderman afgebouwd.

Het werk is veelomvattend. “Van bekabeling trekken tot het inbedrijfstellen van de complete elektrische installatie.” Om de zoveel tijd bemant Danny daarnaast de storingsdienst. “Zo kom je ook nog eens bij bekende klanten, soms zelfs bij vrienden of familie.”

Het contact met de eigenaar Ronald Hamstra verloopt buitengewoon goed. “Ronald is mijn werkgever, maar niet mijn baas. Als wij een biertje drinken zijn wij gelijken. Hij weet dat ik het vertel als me iets niet aanstaat en dat waardeert hij. Die informele sfeer zie je terug in de gehele organisatie van EMS. Dat is nu precies wat mij hier zo bevalt.”

www.emsbv.nl