“Mooie gelegenheid om producten te tonen en nieuwe relaties aan te gaan”

De Waal toont op Europort 2019 haar vertrouwde producten voor de tweede keer in de stand van Stichting Maritime Equipment (SME). Bezoekers van deze Werkendamse specialist in manoeuvreer- en voortstuwingstechnologie zijn van harte welkom op stand 1422, te vinden in de populaire Hal 1, waar medewerkers graag meer vertellen over onder andere het innovatieve Easyflow roer, een QF Powerpack of een schroefasinstallatie. 

Europort in Ahoy Rotterdam is dé beurs voor de internationale maritieme industrie en natuurlijk mag De Waal hier niet ontbreken. Het bedrijf heeft immers naam gemaakt in de binnenvaart en ook in de wereld van offshore, visserij en superjachtbouw is het een bekende en gewaardeerde naam. Het innovatieve Easyflow roer wordt veel toegepast in de binnenvaart, daarnaast maakt De Waal roeren die wel vier keer zo groot zijn, bijvoorbeeld voor de baggerindustrie. 

SME
De Waal is inmiddels alweer een aantal jaar aangesloten bij de SME-groep. Hierin zitten allemaal toeleveranciers op het gebied van binnenvaart, visserij, kust/zeevaart, offshore en superjachten. “Net als Werkendam Maritime Industries heeft SME als doel: elkaar versterken en samenwerken. Omdat SME ook landelijk en internationaal actief is, was dit een goede reden om ons ook bij deze groep aan te sluiten”, aldus directeur Johan Verlaan. De grote eilandstand in de populaire Hal 1 is in overleg met de leden samengesteld. Johan: “Europort is een mooie gelegenheid om onze producten te tonen en tevens nieuwe relaties aan te gaan”. 

Schroefasinstallatie
Op de stand van De Waal vertellen de medewerkers, onder andere, graag meer over de schroefasinstallatie. Door de jaren heen is het schroefassysteem voorzien van steeds meer zelf ontwikkelde toevoegingen. Velen kennen de Stuwa afdichtingen, maar denk ook aan de succesvolle schroefasrem en de hydraulische schroefasmoer. Bij demonteren kan door het fysiek omdraaien van deze hydraulische schroefasmoer, de schroef hydraulisch eenvoudig weer worden losgetrokken van de naaf. Rondom de moer zijn halve inkepingen aangebracht door de CNC-machine van De Waal in Werkendam, waardoor de moer eenvoudig met een borgpen geborgd kan worden. Dit zonder het gebruikelijke stalen stripje over de moer te lassen. De moer is tevens met een ‘gewone’ zeskant slagmoersleutel te gebruiken. De Waal is nog steeds de enige fabrikant die deze hydraulische schroefasmoer standaard meelevert bij alle schroefasinstallaties. De unieke moer is ook los te koop. Sinds enige tijd wordt zelfs de koppelflensmoer voorzien van een hydraulisch opdrukbare ring die de flens muurvast op de moer duwt. Een verfijning van het systeem; het is eenvoudiger te installeren en daarbij zit de flens nog vaster dan voorheen. 

Propeller stromingskap
Als meest recente toevoeging is de propeller stromingskap geïntroduceerd. Hiermee komt De Waal een stap dichter bij de meest optimale afstroming van het schroefwater. Wie kiest voor De Waal, kiest naast degelijke kwaliteit ook voor een mooie afwerking. De kap wordt gegoten van kunststof, waarbij is gekozen voor een frisse blauwe kleur. De stromingskap past precies over de hydraulische schroefasmoer van De Waal en is voorzien van een o-ring. De kap wordt over de moer heen gemonteerd door middel van een verzonken bout, waardoor de afstroming optimaal is. Het is voor het eerst dat een stromingskap in serie toegepast wordt bij conventionele- en duurzame schroefasaandrijvingen in de binnenvaart.

Fraai geheel
De gehele schroefasinstallatie is al met al een fraai uitziende installatie, waarbij de schroefas niet in contact komt met water waardoor er geen corrosie kan optreden. Een schaalmodel van een opengewerkte schroefasinstallatie geeft op onze stand meer inzicht in de mogelijkheden. 

Voor meer informatie zijn bezoekers van Europort hartelijk welkom op stand nummer 1422.