Malou Weststrate: “We hebben geluisterd naar de exposanten en bezoekers van Maritime Industry”

Net op het moment dat BM op 10 september een afspraak heeft met Marketing Coördinator Malou Weststrate van Maritime Industry om over de beurs te praten, gaat de kogel door de kerk. De beurs wordt verplaatst naar mei 2021. Voor het organisatieteam van Maritime Industry een grote teleurstelling, maar de dames laten zich niet uit het veld slaan.

Ondanks dat de klap groot is bij het team dat bestaat uit Bianca van Grinsven, Daisy Busker, Meryem Incedag en onze gesprekspartner Malou, bestaat er behoefte om goed uit te leggen wat tot de deze beslissing heeft geleid en hoe de toekomst eruitziet.

Malou: “Na het overheidsbesluit van maart werd duidelijk dat Maritime Industry in mei 2020 niet door kon gaan. In overleg met de exposanten en mediapartners is toen besloten de beurs te verschuiven naar oktober van dit jaar. Gedurende de lockdown periode hebben wij alles in het werk gesteld om Maritime Industry coronaproof te maken en hebben wij de betrokken partijen regelmatig op de hoogte gehouden van de situatie en uiteindelijk een duidelijke opzet van de maatregelen kunnen communiceren dankzij nauw contact en controle door de gemeente Gorinchem en de betrokken veiligheidsregio. Zo is gezorgd voor een contactloze entree. Nieuw voor exposanten en bezoekers aan Maritime Industry is daarnaast een Smart Badge om via de touch & collect reader bij iedere standhouder contact te maken om gegevens uit te wisselen. Deze nieuwe techniek is reeds op alle beurzen ingevoerd en zal in de toekomst ook blijven bestaan, maar is daarnaast ook een uitstekend alternatief voor het handen schudden of visitekaartjes uitwisselen.”

Andere maatregelen die genomen waren zijn bijvoorbeeld; het registreren van een inlooptijd voor bezoekers om drukte bij de entree te voorkomen, een continue monitoring van het aantal bezoekers in de hal en de intensivering van het schoonmaakplan. Ook het nieuwe luchtcirculatiesysteem waarmee de lucht uit de beurshal naar buiten wordt geblazen en vervangen door verse buitenlucht en de aangepaste horeca op de eerste verdieping, tegenwoordig Next Level genoemd zijn onderdeel van de maatregelen.

Malou: “Natuurlijk was er twijfel en angst bij de exposanten, maar er waren vooral heel open gesprekken en wederzijds vertrouwen. Nog ruim 350 exposanten was aangesloten in juli van dit jaar en uit een eerder onderzoek onder de bezoekers bleek dat 83% vertrouwen had in onze maatregelen en toch wilden komen. Daar komt bij dat de gemeente, veiligheidsregio en overheid vertrouwen hadden in ons plan. Voor ons genoeg reden om deze belangrijke beurs voor de binnenvaart door te laten gaan.”

Omslag
Het team van Maritime Industry bleef vol vertrouwen totdat, achteraf gezien, de persconferentie van 18 augustus van premier Rutte en minister De Jonge roet in het eten gooide. “Toen sloeg de twijfel toe”, aldus Malou. “Vooral door die regel van maximaal zes mensen thuis, gingen steeds meer exposanten twijfelen. Kan een drukke beurs dan wel? We snappen die twijfel wel, er is voor iedereen nog steeds geen stip op de horizon. Sinds die tijd hebben we veel telefoongesprekken met exposanten gehad die vragen hadden en besloten daarom onder hen een enquête te houden. De centrale vraag was: Willen jullie liever in oktober de beurs of in mei volgend jaar? Een overgrote meerderheid gaf ons het verzoek de beurs opnieuw te verplaatsen naar mei 2021. Ook binnen onze bezoekersdoelgroep bleek het sentiment veranderd te zijn. Dat was een zodanig eenduidig beeld dat de verplaatsing van de beurs naar mei 2021 inmiddels een feit is. Het is zo dat we kunnen, mogen en willen, maar we kunnen onze ogen niet sluiten voor het huidige sentiment. Ons besluit heeft steun, begrip, warme woorden en veel positiviteit opgeleverd vanuit de branche, daar zijn we alle betrokken exposanten, bezoekers en mediapartners dankbaar voor.”

Vraag is of het team Maritime Industry dit vol gaat houden na twee afgelaste beurzen? Malou: “Uiteraard! Wij zijn inmiddels weer opgestart met de organisatie van vakbeurzen, volgende week staat de eerste vakbeurs sinds maart, Trendz, in de Evenementenhal Gorinchem. Verder hebben wij naast de belangrijke tak naast de opzet van vakbeurzen, ook een team Guest Events wat diverse recent vernieuwde vergaderlocaties en seminarruimtes aanbiedt aan bedrijven in de omgeving die minder coronaproof ruimte hebben in het eigen pand. Er is sinds deze zomer nagenoeg iedere week bedrijvigheid en partijen die plaatsvinden. Bovendien maken wij deel uit van een grote organisatie; Easyfairs en is Easyfairs Nederland financieel gezond. Daarnaast maken wij gebruik van de steunmaatregelen vanuit de overheid. 

Goed om te zien dat het team positief is over de toekomst en er weer de schouders onder zet. Dus op naar 18 t/m 20 mei. 2021! Elke dag is Maritime Industry zoals gebruikelijk van 13.00 tot 21.00 uur te bezoeken.