Saai wordt het nooit in het bedrijf van Hans Vogel en Jan van Ommen. Zij zijn, samen met hun team, voornamelijk bezig met scheepsbetimmeringen. Ook aan de wal weten particulieren en zakelijke klanten het bedrijf in Boven-Hardinxveld te vinden.

Op de bovenverdieping van dit bedrijf ligt een houten roer dat hoognodig gerestaureerd moet worden. “We vervangen de eikenhouten delen en laten de stalen delen opknappen zodat het er weer decennia tegen kan. Dat zou ook kunnen met houten zwaarden en helmstokken”, vertelt Hans. Volgens hem zijn dat de leuke extra klussen; oude onderdelen weer in stijl restaureren. “Verbouwingen op oudere en historische schepen of jachten vinden wij een uitdaging.” Als contrast staat er op de benedenverdieping een 5-assige Venture115M freesmachine, die ook geschikt is voor 3D-modellen. Hier komt oud en nieuw bij elkaar. De freesmachine heeft zelfs een eigen website gekregen (zie kader).

Liefde
De liefde voor de binnenvaart blijkt op vele terreinen. Hans: “We hebben al een paar keer de opdracht gekregen om kleine ruimtes in minder grote binnenvaartschepen optimaal in te delen. Dit om zo op een slimme manier slaapplekken te creëren. Daar hebben we echt plezier in.” Hans begint bij het begin; het inmeten. Een verantwoordelijke en secure klus. Het staat immers aan de basis van het produceren van alle onderdelen in de werkplaats, die daarna een perfecte pasvorm moeten hebben. Het mooie is dat de mannen perfect op elkaar ingespeeld zijn in die ruim dertien jaar. Het is aan Hans en de medewerkers van het vaste team om de gegevens te vertalen naar een 2D- of steeds vaker voorkomende 3D-tekening. Daarna kunnen de zaagmachines en de Venture aan de gang om er onder vakkundige handen iets moois van te maken. Jan is vaak op locatie te vinden voor de montage van al dat moois. Al deze werkzaamheden kunnen niet worden uitgevoerd zonder vakmanschap en dat is bij MTH Betimmeringen ruimschoots aanwezig. Het is, dat mag gerust gezegd worden, een erekwestie om het optimale resultaat te krijgen. Dat zien we terug als de delen in het eindproduct hun bestemming krijgen; in het schip, in de woning of op kantoor.

MTH Betimmeringen beperkt zich bij keukens en badkamers niet tot alleen het houtwerk. Inbouwapparatuur, tegelwerk, het hele scala aan werkzaamheden dat nodig is om tot het eindresultaat te komen, kan MTH verzorgen. Deels met eigen vakmensen of ingehuurde vaste specialisten.

Meer voorbeelden en informatie:
www.mthbetimmeringen.nl
www.mthfreeswerk.nl