In de grote hal van de nieuwbouw van Koedood vinden we niet alleen een groot aantal Mitsubishi motoren, maar ook de werkplek van Mark van der Linden. Hij is assemblagemedewerker en geeft ons een leerzame rondleiding.

De nieuwe motoren komen af fabriek kaal binnen. “Mijn collega Geert van der Vliet zorgt voor de aanvoer, afvoer en expeditie-klaarmaken van de motoren”, verduidelijkt Mark. “We hebben een fijne samenwerking, dat geldt trouwens voor al mijn collega’s”, voegt hij er onmiddellijk aan toe. 

Het werk van Mark is om de motoren voor de zeevaart en de binnenvaart af te bouwen volgens Koedood- en klantspecificaties. Tijd voor de eerste verbazing, want al het ijzerwerk, de beugels, stangen, het bord met de beveiligingsalarmen, zien eruit als ze zo van de motorfabrikant komen, maar dit gebeurt dus allemaal hier. “We maken dat allemaal zelf, stralen en spuiten alles. Als je denkt dat het zo van de fabriek komt, hebben wij ons werk goed gedaan.”

Er komt heel wat bij kijken, er moet van alles aangepast, gedemonteerd en weer gemonteerd worden. “Vanaf het moment dat de motor hier in de kraanbaan hangt tot het moment dat we ermee klaar zijn, dat duurt 70 tot 80 werkuren.” Mark werkt nu twee jaar voor Koedood na 22 jaar ervaring in de elektrotechniek. “Die kennis komt goed van pas”, wijst hij naar sensoren op de motor. “Ik begrijp de achterliggende gedachte van het elektrotechnisch deel, dat is een voordeel.” Alle materialen die op de motor komen verzamelt hij zelf in het magazijn. “De kranen fitten we zelf, de wartels voor de slangen persen we zelf.”

Het valt op dat Mark er ontzettend veel vanaf weet. “Dat heb ik te danken aan Izaak van Persie. Hij heeft dit assemblagewerk lang alleen gedaan en ook al is hij 67, hij gaat gewoon door. Het is zo leuk om het vak te leren van een ouder iemand die er zo veel vanaf weet en we hebben een klik. Dat was een voorwaarde voor deze baan; ik ben blij met de kans die ik heb gekregen.“

Ondertussen bekijken we in de naastgelegen hal een gloednieuwe forse straalmachine. “Dit gaat ons straks een hoop tijd schelen.” Dat geldt ook voor het whiteboard met de planning, een ideetje van Mark. “Ik vind het belangrijk om het hele proces inzichtelijk en overzichtelijk te maken, dat is een doorlopend proces.” Gevraagd naar eventuele hobby’s: “Met drie kinderen (12, 8 en 3 maanden), een vrouw die in onregelmatige dienst werkt en ook gemeenteraadslid in Zwijndrecht is …” Oké, duidelijk!