Leo Koopmans (55) werkt bij Koedood Roestvrijstaal, een aparte divisie aan het Noordeinde 120 in Hendrik-Ido-Ambacht. Hier zijn uitsluitend roestvrijstalen producten te vinden die er op allerlei manieren worden bewerkt.

“Ik heb twintig jaar mijn eigen bedrijf gehad, in dezelfde sector. Toen dat niet meer rendabel was, heb ik met Bert Koedood om de tafel gezeten en hebben we ruim een jaar geleden besloten dat ik samen met een deel van het personeel Koedood gingen versterken. Onze doelgroep is de binnenvaart. Ik ben op een schip geboren. De schipper spreekt zijn eigen taal, dus dat komt goed van pas. We runnen deze divisie met vier mannen en een dame. Het voordeel van hier werken is het kleine clubje en de interactie met collega’s en klanten. We doen het echt met z’n allen.”

Onderhoudsvrij
Leo weet nooit wat hem op een werkdag te wachten staat: “De klant heeft vaak niet alle tijd en prijs/kwaliteit is essentieel, wij proberen daaraan tegemoet te komen. Tegelijkertijd moeten we rekening houden met de functionaliteit, betaalbaarheid en het onderhoudsvrije karakter van dit materiaal. RVS is duurder dan gewoon staal en het bewerken ervan, zoals lassen of polijsten, vraagt om specialisten.” 

“Een las maken moet in één keer goed, je krijgt vaak geen tweede kans. Het is moeilijk om aan mensen te komen, we zijn dan ook zuinig op onze mensen, maar dat geldt voor de gehele Koedood Group. Wij maken veel standaard scheepstoebehoren zoals touwgeleiders, krammen en bolders. Bijzonder is dat we schippers als klant hebben, die hun schip adoreren en behandelen als een jacht. Ze gaan alleen voor het beste van het beste en houden van onderhoudsvrij. Uitlaten, luiken, strippen, bolders, alles in RVS. Maar het kan ook uit praktisch oogpunt zijn. Zo laten rembanden in RVS op een ankerlier geen roeststrepen achter zoals de stalen versie.”

Kwaliteit
“Koedood staat voor kwaliteit, daarom leveren we uitsluitend zeewaterbestendig RVS 316, ook bestendig tegen chemicaliën. We maken daarnaast producten voor de onder andere medische wereld, opiatenbakjes en een speciale accubak bijvoorbeeld. Dan zijn er ook nu en dan de specials. Zo hebben we een 3D ontworpen schelpvormige trap gemaakt. Het is absoluut leuk om dingen te mogen bedenken en maken. En het is fantastisch als het nog beter wordt dan we bedacht hadden. Niets leuker dan een tevreden klant!”

“De gemiddelde leeftijd in onze divisie ligt boven de vijftig. Daarom willen we er in de toekomst graag jonge mensen bij. Dan kunnen wij onze passie en praktijkervaring doorgeven aan de volgende generatie.”

www.koedood.nl