Verdere groei in de binnenvaartsector is zeker een feit. Toch wil servicemanager Michel Korzeniewski een misverstand uit de weg ruimen: ‘Sommige mensen die het bedrijfspand zien van de RBC Group, denken dat het allemaal van RBC Brandbeveiliging is. De werkelijkheid is dat we tot de kleinere bv’s horen en dus juist een kleinschalig bedrijf zijn.’

Daar heeft Michel een punt, want het bedrijfspand van RBC Group in Rotterdam ziet er inderdaad indrukwekkend uit. De reden daarvoor is dat ook de divisies Industriële & Maritieme Veiligheid, Bewaking en Uitzenden er gevestigd zijn. RBC Group bestaat 25 jaar en vindt zijn oorsprong in opleiding en uitzenden van brandwachten. Michel: “Vanuit de vriendenkring van dit familiebedrijf ontstond de vraag of wij ook de keuring en het onderhoud van de veiligheidsmiddelen op ons wilden nemen. Vandaar dat we ons hebben gecertificeerd.”

90% aan boord
“De binnenvaart is voor ons belangrijk, ook daarin zoeken we verdere groei. We hebben er de mensen, capaciteiten en het materiaal voor. Voor verkoop en verhuur beschikken we over een groot assortiment aan veiligheidsmiddelen, portofoons, brandblusmaterialen, detectieapparatuur en ademluchtcilinders. Die laatste vullen we trouwens zelf. We keuren en onderhouden voor 90 procent aan boord en houden als service zelf bij wat er gekeurd, onderhouden of vervangen moet worden aan reddingsvesten, maskers en gasmeters. We hebben altijd de benodigde leenspullen bij ons.” 

Met vier buitenmonteurs worden alle mogelijke binnenvaartschepen bezocht. In heel Nederland én in België. RBC heeft daarvoor een vestiging in Antwerpen. RBC Brandbeveiliging adviseert graag bij nieuwbouw en verzorgt daarnaast BHV, VCA en SOG-opleidingen, om er maar eens drie te noemen, in de eigen leslokalen.

Alles op één datum
“Ik kom hier elke dag met plezier, de diversiteit maakt het leuk. De binnenvaart zorgt voor het onverwachte: we liggen nu stil, dus nu kan het! Ik geniet daarvan. De planning is er om aangepast te worden, wij vinden geen vraag te gek. Voor schippers en rederijen hebben we certificaatsgewijs alles op één datum, zodat alles in één keer gebeurt. Hoe lang we aan het werk zijn, ligt mede aan de voorbereiding van de schipper. Als we niet hoeven te zoeken, scheelt dat veel tijd.”

Tot slot wil Michel graag kwijt dat hij de binnenvaart een hele leuke wereld vindt. “Wij zijn een familiebedrijf, dan heb je meer voor elkaar over. Dat zie ik in de binnenvaart weer terug.”

www.rbc-nederland.nl