Na zo’n vijf jaar zoeken, plannen en ontwerpen staat het gloednieuwe bedrijfspand van Steigerbouw van der Panne aan de Veerweg in Hendrik-Ido-Ambacht er toch echt. En wat voor pand; strak van vorm, zwart-wit qua kleur, mooie raampartijen, kortom; een fraaie eyecatcher. Dat alles op de plek van de voormalige gemeentewerf. 

“Ondanks dat er nog veel moet gebeuren, zijn we er toch half mei alvast ingetrokken”, vertelt eigenaar Pascal Bos. “We hebben hier veel meer ruimte dan in ons vorige bedrijfspand, dus is het makkelijker ons aan de coronaregels te houden.” Dat vorige bedrijfspand was vanaf de oprichting in 1984 gevestigd aan de Stadionweg in Rotterdam, vlakbij De Kuip. De Rotterdamse afkomst zie je terug in het nieuwe pand; een paar Feijenoordfauteuils, zitjes van de tribune, ingelijste rood-witte shirts voorzien van spelershandtekeningen, een immens grote foto van de havenstad; zo ademt het in Hendrik-Ido-Ambacht toch Rotterdam. “En dan te bedenken dat mijn vader vroeger bij scheepswerf Jonker & Stans hierachter heeft gewerkt; dan is het cirkeltje toch weer rond”, merkt Pascal op.

Het is nu niet meer in te denken maar Van der Panne, vernoemd naar de voormalige eigenaar Wouter van der Panne, is in 1984 begonnen als bijzaak. Handig voor de verloren uren van het naastgelegen Havenbedrijf Atlantica. Pascals vader Rob weet van die bijzaak in korte tijd een hoofdzaak te maken. Pascal neemt de aandelen in 2009 over. “Precies in de crisis”, zegt hij er met een glimlach bij. “En kijk nu eens, tijdens deze grootste verandering in ons bestaan zitten we weer in een crisis. We hebben daar wel een neus voor.” Ja, ook de Rotterdamse humor is meeverhuisd.

Bereikbaarheid
Net als de Rotterdamse ernst, want er was een goede reden voor deze verhuizing. “Vanwege de groei hadden we behoefte aan meer ruimte voor onze medewerkers en ons materiaal. In ons vak heb je immers veel materiaal en veel handelingen, dat ging aan de Stadionweg niet meer. We zijn actief op zoek gegaan en dichtbij huis terechtgekomen.” Pascal woont namelijk in Ambacht. Die ruimte is er nu in overvloed; het terrein beslaat maar liefst 12.000 vierkante meter en loopt helemaal door tot aan de Waal, de zijtak van de Noord. “De bereikbaarheid was een belangrijke eis, we zitten hier vlakbij de uitvalswegen naar de A15 en A16, belangrijk want we verplaatsen veel materiaal.”

Het interieur van het pand is een reflectie van hoe het er bij Van der Panne aan toegaat. “We hebben geen drempels, het is hier licht en transparant. Ook de inrichting is overal hetzelfde, dat komt omdat we hiërarchie ondergeschikt achten aan het gebruikmaken van elkaars talenten. Dat gaat heel natuurlijk.” Verder is er een industriële uitstraling. “Niet te veel poespas”, aldus Pascal. Maar wel een warme tint door toepassing van veel groen in de vorm van planten.

“We werken voornamelijk in de grootzakelijke markt. Verdeeld over Offshore, Industrie, Bouw en Infra. We hebben het bewust zo verdeeld, elke sector kent zijn eigen specialisatie en ander gekwalificeerd personeel. Zo kun je als groot bedrijf toch persoonlijk blijven. We werken hoofdzakelijk in Nederland, maar ook in het buitenland en voor de offshore veel op zee. Een rode draad is veilig werken, dat is het belangrijkste; ‘s ochtends gezond naar je werk en ’s avonds weer gezond naar huis. Vandaar dat engineering zo belangrijk is. Wij inventariseren de behoefte van de klant en geven een eerlijk advies waarin veiligheid en efficiency de hoofdrol spelen. Het duurt een tijdje eer die bewustwording er is, bij scheepswerven bijvoorbeeld, maar ook daar wordt het nu ingezien.” Dit is waar het allemaal om draait: kennis (engineering), arbeid, in de vorm van transport, opbouw en weer weghalen van de steigers en de verhuur van het steigermateriaal. Daar komt heel wat logistiek bij kijken. Het materiaal dat terugkomt, ondergaat een nauwkeurige inspectie voordat het weer wordt verhuurd, ook weer vanwege de veiligheid.

Dat Steigerbouw Van der Panne een stukje Rotterdam naar Hendrik-Ido-Ambacht heeft gebracht, past goed in de ontwikkeling van de Antoniapolder. Die polder krijgt door de opvallende bedrijfspanden, waaronder die van Van der Panne, een uitstraling waar in de regio met een schuin oog, of liever gezegd een jaloerse blik, naar wordt gekeken.

www.panne.nl