Er is in korte tijd veel gebeurd bij Damen Marine Components (DMC) in Hardinxveld-Giessendam. Een nieuw energiezuinig bedrijfspand, uitbreiding van producten- en dienstenaanbod en last but not least een directiewissel.

Om met dat laatste te beginnen; algemeen directeur Steef Staal gaat na 45 jaar (!) dienstverband met pensioen en draagt het stokje over aan Mark Visser. Geheel in de traditie van Damen is er de afgelopen maanden ruim de tijd genomen voor de overdracht.

Steef Staal: “Ik heb het met veel plezier gedaan, ben trots op het nieuwe bedrijf waarin we een breed pakket kunnen aanbieden, ook voor de binnenvaart. We hebben een mooie productielijn en een hoge servicegraad, 24/7.” Mark Visser haakt daarop in: “We hebben loyale klanten in de binnenvaart. Vaak is er een vaste relatie met onze servicemonteurs die met hun bussen vol voorraadonderdelen in staat zijn problemen snel op te lossen.”

Optima Straalbuis
Eén van de producten is de in eigen huis ontworpen Optima Straalbuis die zorgt voor een optimale achterwaartse en voorwaartse stuwkracht en voor trillings- en geluidsreductie. Niet alleen brandstofbesparing, ook vermindering van uitstoot. Heel effectief in combinatie met de Van der Velden® roeren van DMC.

DMC is Erkend Leerbedrijf, onder andere in samenwerking met ‘t Gilde in Gorinchem, ideaal voor de combinatie leren en werken. Leerlingen hebben de mogelijkheid om te kiezen voor elektronica, mechanica, hydrauliek of een combinatie ervan. Hydrauliek is, door een overname onlangs, sterk uitgebreid, waardoor een zeer volledig pakket geleverd kan worden. Dat geldt trouwens ook voor de lieren, hydraulisch en elektrisch, te leveren met het gehele besturingssysteem erachter. Er bestaat ook een compleet pakket van ankers en kettingen en voor dit alles staat het hele serviceapparaat paraat.

Mark Visser: “We zijn niet alleen componentenleverancier, maar ontwerper en maker van complete systemen met een R&D afdeling.” Zo kan die laatste afdeling een CFD-analyse maken om de weerstand te verlagen, ook voor bestaande schepen. De stuursystemen van DMC zijn gericht op de ideale koers en dus ook op vergroening. 

Een rondleiding door het bedrijf laat zien dat de nadruk ligt op eerst uitgebreid testen voordat het naar de klant gaat. Dit alles in het verlengde van de Damenfilosofie: gericht op de lange termijn en langdurige relaties. Mark Visser: “Om samen met de klant succesvol te zijn. We kijken naar de toekomst, daarin willen we verantwoord vooroplopen.”

Hij besluit: “Ik ben geen kopie van Steef, maar zijn opvolger. We verschillen, maar niet in zijn opvatting over de constructieve relatie met de OR. Je moet de zaken intern goed op orde hebben om extern goed te kunnen presteren.”

www.damenmc.com