VKV Service laat zien dat de sleep- en duwvaart nog altijd volop in beweging is. Voor oud-binnenvaartschipper Bert Vos, hij begon twintig jaar geleden met dit bedrijf, is er niets mooiers dan schepen uit zijn vloot aan het werk te zien in Rotterdam. Dat is niet veranderd na de recente verhuizing van het kantoor naar de Noordweg in Zwijndrecht.

In deze editie van BM staat een artikel over RS Group en S4M Group of Companies. Laat VKV zich nu sinds een maand in hetzelfde pand bevinden; zo was contact met Peter van Poortvliet snel gelegd. Dat contact was er toch al, want VKV Service had al een zakelijke band met RS Group voor het inhuren van personeel. Het verschil is dat de samenwerking nu intensiveert. Eenmaal in de hoofdstad van de binnenvaart (naast Werkendam natuurlijk, maar die discussie gaan wij nu niet aan) ziet VKV Service uitbreidingesmogelijkheden in de Drechtsteden. Daarnaast is het bedrijf begonnen met het verjongen van de vloot, te beginnen met de duwvaartvloot.

Traditie
Van oudsher zijn er typische producten die bij de duwvaart horen. We noemen veevoeders, ertsen, mineralen en break bulk. Verder gaat het om het transport van bokken, kranen en pontons. De sleepvaart zien we bij het in- en uitdokken bij de scheepswerven tot aan het binnen en naar buiten brengen van zeeschepen aan toe. Het veelzijdige van deze markt blijkt uit de opslag en overslag met duwbakken en dan hebben we ook nog de werkschepen. VKV Service kan met de inzet van hun middelen nationale en internationale transporten verzorgen, kortom mogelijkheden genoeg.

Toekomst
Het belangrijkste van dit verhaal is dat de samenwerking toekomstgericht is. De verjonging van de vloot leidt tot actualisering op het gebied van de uitstootnormen met alle positieve gevolgen daarvan. Mogelijk gaat het nog verder op het gebied van de inzet van duwbakken in Afrika waar S4M ook werkzaam is. En zo maakt deze samenwerking de rekensom ‘1+1=3’ waar. Het zal niets veranderen aan de activiteiten van de sleep- en duwboten in Rotterdam, maar de mogelijkheden worden alleen maar uitgebreid. Zeker qua opslag en overslag kan VKV Service, voordat de lading de eindbestemming bereikt, nog weleens een hele interessante oplossing bieden. Zelfs aan de wal. Hoe dan ook, VKV Service laat zien dat de sleep- en duwvaart een vast onderdeel is en blijft van de binnenvaart. Daar is het terecht trots op.

www.vkvservice.nl